Feng Shui Astrologie chineză BaZi Selectie date ZeRi

YIN și YANG

old-yin-yang-2

YIN și YANG

Conceptele de Yin şi Yang stau de fapt la baza întregii metafizici chineze. Sunt principii opuse, dar complementare şi atemporale, fiind fundamentale în gândirea chineză şi cuprinse în unitatea Taiji-ului. Ulterior, Yin şi Yang au ajuns să reprezinte cele două aspecte primare ale forţei Qi.

Yin a fost descris ca fiind principiul feminin al naturii, văzut astfel ca pasiv şi slab. Yang a fost clasificat drept principiul masculin al naturii şi privit ca activ şi puternic.

Toate manifestările din natură sunt interpretabile în termeni de Yin şi Yang, identitatea acestor termeni se trage din şi este conţinută în ea însăşi.

La origini, Yang a reprezentat fața lucrurilor vii sau inerte de pe Pământ care erau expuse la soare, iar termenul Yin le desemna pe cele din umbră. Yin este reprezentat prin energia pământului și materia stabilă. Yin se contractă și se condensează. Reprezintă principiul pasiv din natură exprimat prin întuneric, răceală și umezeală. La nivel uman simbolizează feminitatea și inerția. Yin desemnează deci: concentrarea, retracția, repausul, partea de jos, partea dreaptă, interiorul, întunericul, liniștea, frigul, negrul, iarna, nordul, noaptea, luna, apa, imaginația, intuiția, creativitatea, spatele, inactivitatea, odihna, tristețea, slăbiciunea. Yang este exprimarea energiei cerești. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezintă principiul activ în natură exprimat prin lumină, căldură şi uscăciune.

La nivel uman, Yang reprezintă masculinitatea şi partea pozitivă a emoțiilor. Alte trăsături Yang: expansiunea, dilatarea, agitaţia, partea de sus, partea stângă, exteriorul, lumina, zgomotul, căldura, ziua, albul, vara, sudul, lumina soarelui, mişcarea, faţa, activul, fermitatea, analiticul, exuberanţa, agresiunea. Aceste trăsături nu sunt exhaustive.

Cu efort minim, privind cu atenţie împrejur, puteţi deduce şi alte caracteristici care aparţin fie laturii Yin, fie celei Yang a vieţii. Energia este în continuă curgere şi transformare, iar în decursul acestui proces ea îmbracă trăsături Yin sau Yang, în funcţie de condiţiile în care se manifestă.

Atunci când analizăm energiile din mediul înconjurător este bine sa ţinem cont că un lucru este Yin în raport cu altul care este Yang şi invers. Acelaşi lucru se aplică la persoane şi la interacţiunile dintre ele. Cunoaşterea principiului Yin-Yang şi recunoaşterea lui în natură ne va aduce o mai bună înţelegere a vieţii şi a posibilităţilor pe care le avem în crearea unei atmosfere armonioase atât în exteriorul, cât şi în interiorul nostru.

Simbolul Taiji (cunoscut ca fiind simbolul Yin-Yang)

Acest simbol ilustrat mai sus reprezinta interacţiunea permanentă dintre Yin şi Yang. Precum cele două feţe ale unei monezi, Yin şi Yang nu pot fi separate. Simbolul ne mai arată că nimic nu este în întregime Yin sau Yang, ci în fiecare lucru există şi opusul său, care la început apare doar ca un punct, un potenţial al acţiunii sau stării şi care creşte în timp. Veţi găsi mai multe reprezentări ale simbolului Taiji, însă cea corectă este cea din imagine, în care avem Yang pe partea stângă, având maximul în partea de sus şi Yin pe partea dreaptă, având maximul în partea de jos. Aceasta deoarece Yang-ul maxim se găsește în partea de sus a simbolului, corespunzând direcției Sud în diagramele Feng Shui, fazei Foc și anotimpului vară. Trecerea de la Yang la Yin se face în partea dreaptă a simbolului, corespunde direcției Vest, fazei Metal și anotimpului toamnă. Yin-ul maxim se află în partea de jos a simbolului, corespunde direcției Nord, fazei Apă și anotimpului iarnă. Trecerea de la Yin la Yang se face în partea stângă a simbolului, corespunde direcției Est, fazei Lemn și anotimpului primăvară. A mai rămas faza Pământ pentru care există două variante: se poate afla între Foc și Metal pe cerc și corespunde ultimei părți a verii, dar se poate reprezenta și în centru fiind simbolul echilibrului.

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *