Feng Shui Astrologie chineză BaZi Selectie date ZeRi

Energia Qi

Energia Qi

Energia Qi

Qi-ul este un concept greu de definit care desemnează energia sau principiul de viaţă ce animă lumea şi penetrează toate manifestările şi componentele ei vizibile sau invizibile, pe care le reglează şi a căror activitate o coordonează. Qi reprezintă chintesenţa care stă la baza tuturor lucrurilor, este “substanţa” sau forţa care cuprinde totul, care permite manifestarea întregii Creaţii şi care unifică esenţele energiilor cerului, ale pământului, împreună cu acelea umane.

Qi-ul are foarte multe semnificaţii: este aerul pe care îl respirăm, este câmpul magnetic al Pământului, radiaţia cosmică, lumina Soarelui, este spiritul nostru şi poate reprezenta şi norocul. Această forţă ne guvernează sănătatea, bunăstarea şi fericirea.

Scopul Feng Shui este de a amplifica aspectele pozitive ale Qi-ului şi de a le minimiza pe cele negative, de a identifica, controla şi direcţiona Qi-ul pentru beneficiul fiinţelor umane.

Fritjof Capra defineşte Qi-ul în legătură cu câmpul cuantic în cartea sa “The Tao of Physics” astfel: “Similar câmpului cuantic, Qi-ul este o formă de materie imperceptibilă care este prezentă în tot spaţiul şi care se poate condensa în obiecte materiale solide, dar care poate de asemenea să conţină interacţiunile dintre obiectele solide sub formă de unde.”

Qi-ul este structurat pe mai multe nivele. Două dintre acestea ar fi Qi-ul fizic, mai grosier şi Qi-ul metafizic, de esenţă mai subtilă. Qi-ul se află în continuă mişcare şi într-un proces permanent de transformare. El se mişcă repede sau încet, intră în adâncime sau iese la suprafaţă, urcă sau coboară. El conduce vântul (Feng) şi este conţinut de apă (Shui) a cărei curgere o controlează. Nu putem evita influenţa Qi-ului, trebuie să ştim să îl folosim şi să îl direcţionăm acolo unde ne este necesar.

Conceptul de Qi nu este străin altor culturi, doar că sunt folosite alte terminologii: Ki la japonezi, Prana la hinduşi, Pneuma la greci, Ankh la egipteni, Ruah la evrei şi nu în ultimul rând manifestarea Sfântului Duh la creştini.

Într-o casă sau într-o încăpere Qi-ul trebuie sa curgă liber, să nu fie blocat sau obstrucționat și de acest lucru se ocupă Feng Shui.

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *