Metafizica Chineză

Corpul nostru și cele 5 elemente

teoria celor 5 elem-2

Corpul nostru și cele 5 elemente

Îngrijirea naturală în sistemul chinez are la bază principiul cauzei și efectului. În medicina chineză este căutată rădăcina problemei și atenția este îndreptată asupra ei pentru a crea soluția. Sistemul lor de îngrijire se bazează în special pe prevenirea bolilor. Din punctul lor de vedere, cauzele bolilor pot fi de natură exterioară sau de natură internă. Expunerea excesivă la cauzele externe (frigul, vântul, umezeala, căldura, uscăciunea) declanșează boala. Cauzele interne se referă la manifestarea excesivă a emoțiilor (bucuria, tristețea, furia, neliniștea). Atunci când factorii interni emoționali se combină cu cei externi, sănătatea este afectată. De nivelul energiei fiecărei persoane depinde răspunsul dat factorilor declanșatori.

Cele cinci elemente din metafizica chineză sunt un aspect important în sistemul de îngrijire naturală al chinezilor. Aceste elemente, adică Metalul, Apa, Focul, Lemnul, și Pământul sunt componentele tuturor lucrurilor din univers, inclusiv corpul nostru. În medicina tradițională chineză părțile corpului și organele sunt clasificate conform celor cinci elemente.

Rinichii corespund Apei, inima corespunde Focului, ficatul corespunde Lemnului, plămânii corespund Metalului, iar splina corespunde Pământului.

  • Apa guvernează rinichii, vezica urinară, organele sexuale, oasele, urechile, sistemul imunitar, iar emoția corespunzătoare e frica.
  • Focul guvernează inima, circulația sângelui, intestinul subțire, limba, iar emoția corespunzătoare e bucuria.
  • Lemnul guvernează ficatul, vezica biliară, ochii, tendoanele, iar emoția corespunzătoare e furia.
  • Metalul guvernează plămânii pielea, gura, părul, intestinul gros, iar emoția corespunzătoare e tristețea.
  • Pământul guvernează splina, mușchii, stomacul și nasul, gândirea excesivă, iar emoția corespunzătoare e îngrijorarea.

Fiecare organ are propriul său Qi. O sănătate bună a organismului este prezentă dacă toate elementele se află în echilibru. Boala nu este altceva decât dezechilibrul creat de excesul sau absența unui element. Originea unei boli o putem stabili din relația funcțiilor organelor vitale ale corpului, pe baza ciclurilor de creație și de control ale celor 5 elemente. Asta înseamnă că afecțiunea unui organ va crea efecte negative si la celelalte organe legate de el. De asemenea, întărirea unui organ va îmbunătății sănătatea altor organe.

Ciclul de Creație se referă la generarea sau hrănirea unui element de către un alt element, ceea ce înseamnă că energia unui organ va susține funcționarea altui organ. Aceasta este denumită în mod obișnuit o relație mamă-copil. Fiecare element este mamă pentru un element și copil pentru altul. Astfel :

rinichii (mama) susțin ficatul (copil),

ficatul (mama) susține inima (copil),

inima (mama) susține splina (copil),

splina (mama)  susține plămânii (copil),

iar plămânii (mama) susțin rinichii (copil).

Ciclul de Control descrie modul în care fiecare element ține un altul sub control, controlându-i funcționarea, limitându-i creșterea și care la rândul său este controlat de alt element. Aceasta este denumită o relație bunică-nepot. Terapeutic, aceasta înseamnă că, pentru a controla un exces al unui element, se poate întări sau împuternici bunica sa. Fiind un sistem interconectat, înseamnă că se menține un echilibru dinamic între toate cele cinci elemente.

Lemnul (ficatul- bunica) controlează Pământul (splina- nepotul).

Pământul (splina) controlează Apa (rinichii).

Apa (rinichii) controlează Focul (inima).

Focul (inima) controlează Metalul (plămânii).

Metalul (plămânii) controlează Lemnul (ficatul).

Boala poate fi corectată prin restabilirea dinamicii elementului prea puternic / slab. Echilibrarea celor cinci elemente poate fi făcută prin tratarea direct a elementului afectat, hrănirea elementului care îl produce (mama) sau prin tratarea elementului de control (bunica).

Esențial pentru buna funcționare a organismului este menținerea echilibrului între Apă (rinichi) și Foc (inima și circulația sângelui). Dacă Focul este prea puternic, Apa și Metalul vor fi și ele slabe. Apa slabă duce la disfuncții ale rinichilor și la slăbirea sistemului imunitar. Slăbiciunea Metalului duce la probleme ale pielii, organelor respiratorii și ale dinților. Excesul de Foc este cauza multor probleme de sănătate provocate de inflamații, hipertensiune, glicemie mare, colesterol. Apa rinichilor ține sub control Focul, adică inima. Dacă rinichii sunt slabi, inima va fi și ea în dezechilibru, putând provoca de ex. hipertensiune. Luând remedii care să întărească rinichii și să-i aducă la o sănătate normală, Focul va fi ținut sub control din nou și tensiunea va reveni la normal. Uleiul Omega 3 din pește, uleiul și semințele de in, nucile atenuează inflamațiile date de excesul de Foc, inflamații care dau alergii, artrită, boli cardiovasculare. Suplimentele cu vitamina E și Ginkgo biloba ajută la subțierea sângelui, menținerea elasticității vaselor de sânge, prevenind astfel accidentele vasculare și atacurile de cord. Un alt aliment care protejează de atacul radicalilor liberi, care contribuie la sănătatea vaselor sanguine și îmbunătățirea sistemului imunitar este usturoiul.

Pentru a menține echilibrul dintre organe și a preveni îmbolnăvirea e important să ne adaptăm viața la legile Universului și nu invers, cultivarea unui stil de viață sănătos cu grijă la alimentație, gânduri, odihnă, exerciții fizice este extrem de important.

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *