Feng Shui Astrologie chineză BaZi Selectie date ZeRi

Cele opt trigrame

opt-trigrame-2

Cele opt trigrame

Se spune că legendarul rege şi înţelept  Fu Xi, în jurul anului 4500 î.H., a împărţit forţele naturii în două categorii: cele care sunt în mişcare puternică, agresivă (active) şi cele care nu se mişcă, care sunt liniştite, pasive (inactive). El a folosit o linie dreaptă, continuă pentru a reprezenta mişcarea  (yang) şi o linie întreruptă pentru a reprezenta inactivitatea  (yin). Aceasta este originea principiilor Yin şi Yang. Cele două principii sunt opuse şi complementare, sunt inseparabile. Împreună, yin şi yang reprezintă legea naturii: schimbarea neîncetată. Simbolul Tai-Chi este rotund şi ilustrează eterna interacţiune dintre yin şi yang. Figura rotundă ar trebui văzută tridimensională sau sferică deoarece Universul există şi coexistă în acelaşi timp în planuri diferite.

Interacţiunea dintre yin (principiul feminin) şi yang (principiul masculin) a dat naştere la patru urmaşi prin adăugarea liniei yin sau yang de sus. Cele patru bigrame reprezintă ordinea Universului. Reprezintă cele patru anotimpuri, cele patru direcţii cardinale (N, S, E, V), stadiile vieţii (naşterea, bătrâneţea, boala şi moartea).

Adăugând în partea de sus a bigramelor câte o linie yin şi yang, iau naştere cele opt trigrame (simboluri formate din câte trei linii orizontale care pot fi continue sau întrerupte ), care reprezintă numărul maxim de combinaţii yang/yin luate câte trei. Ele reprezintă etapele prin care trec toate fenomenele din natură şi din lumea umană.

Simbolurile rezultate au fost denumite cer, lac, foc tunet, vânt, apă, munte şi pământ. Cele opt trigrame sunt aşezate într-o anumită succesiune, cerul în partea de sus, în sud şi cu pământul în partea de jos, în nord. Această aranjare a celor opt trigrame simbolizează fenomenele naturale sau forţele naturii. Din acest motiv se consideră că au rol de protecţie. Există două aranjamente ale trigramelor, care poată denumirile de anterior Creaţiei şi cel ulterior Creației. Astfel aranjarea celor opt trigrame a fost refăcută pentru a reflecta schimbarea elementelor în cele patru anotimpuri. Tunetul şi vântul au fost puse în est şi sud-vest, deoarece corespund fazei lemn care reprezintă primăvara. Focul a fost plasat în sud pentru a simboliza vara, trigramele corespunzătoare elementului metal – lacul şi cerul – în vest şi nord-vest pentru a simboliza toamna, respectiv pământul şi muntele corespunzătoare elementului pământ au fost aşezate în părţi opuse, una în sud-vest, iar cealaltă în nord-est – aceasta fiind linia centrală din Taiji, care reflectă importanţa pământului pe tot parcursul anului.

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *