AȚI UITAT CONTUL SAU PAROLA?

Destin și BaZi

Putem asemui, din mai multe puncte de vedere, viața cu un labirint care nu poate fi înțeles pe deplin. Mulți dintre noi trec prin viață fără a avea o înțelegere completă a impactului care îl avem asupra altor oameni sau a modului în care acțiunile noastre ne influențează. Cei mai mulți nu știu care este scopul lor în viață. Acest lucru provine din incapacitatea de a-și evalua talentele și abilitățile. Atunci când ai o imagine clară asupra punctelor forte și a slăbiciunilor, ai șanse mai mari de a fi fericit și de a avea succes. Cunoscându-ne talentele, știm ce putem oferi lumii. Cu cât putem oferi mai mult, cu atât valoarea noastră crește mai mult. BaZi se aseamănă cu o hartă personală pentru labirintul vieții. Te ajută să devii cea mai bună versiune a ta!

BaZi poate fi folosit ca unealtă pentru a oferi detalii despre personalitate, destin, evenimente. În ceea ce privește personalitatea, putem descoperi caracterul unei persoane, talente, slăbiciuni, comportamente și potențialul personal. Analiza destinului are o parte statică – investigarea potențialului în ceea ce privește bunăstarea, sănătatea, relațiile, cariera, ceea ce ne aduce creștere și progres- și una dinamică care ne permite să explorăm viitorul în cicluri de câte 10 ani, anual și lunar, evenimente și circumstanțe care ne pot provoca sau care ne pot ajuta să creștem, ce lecții putem învăța din experiențele noastre.

O traducere literală a cuvintelor BaZi înseamnă „Opt Caractere ”. În Occident, BaZi este cunoscut și ca „Cei Patru Stâlpi ai Destinului”. BaZi este mult mai sofisticat și mai precis decât horoscopul care se bazează pe cele 12 semne zodiacale. Analizând graficul BaZi al unei persoane (care dezvăluie interacțiunea dintre aceste opt caractere) putem determina, cu precizie caracterul, natura și calea în viața unei persoane.

Din data nașterii unei persoane sunt obținute patru perechi distincte de caractere chinezești numite Jia Zi. Fiecare pereche este cunoscută și sub numele de stâlp, de aici numele de Patru Stâlpi. Cele opt caractere rezultate din cele 4 perechi sunt formate din variații Yin și Yang ale celor cinci elemente (lemn, apă, metal, foc și pământ). Potrivit tradiției chinezești, orice aspect din Creație este alcătuit din 5 elemente de bază, numite chiar cele 5 elemente. Ele interacționează constant unele cu altele în funcție de anumite legi. În momentul nașterii fiecare persoană este afectată de anumite tipuri de energii din univers.

Pentru majoritatea oamenilor, norocul este ceva întâmplător, dacă se întâmplă – se întâmplă. În studiul BaZi, norocul nu este întâmplător, poate fi calculat și evaluat. Chinezii consideră că în univers, trei feluri de noroc intră în joc în viețile noastre: norocul Cerului, norocul Pământului și cel al Omului. Norocul Cerului este în esență, Destinul. Norocul Pământului se referă la locul în care locuiește o persoană și Feng Shui-ul locului în care locuiește sau lucrează. Norocul Omului se referă la eforturile, acțiunile, alegerile făcute. Norocul omului este cel care face indivizii să se străduiască să se îmbunătățească. Self Help este de mare actualitate în zilele noastre și sunt mulți oameni care simt că răspunsul la problemele lor este mai întâi înțelegerea problemelor. Sunt complet de acord. Exact despre asta este vorba în BaZi. Înțelegerea problemelor și apoi rezolvarea lor. Pare ușor, nu?

Urmărind energiile din momentul nașterii unei persoanei la momentul nașterii și a schimbărilor din deceniile și anii următori, putem face prognoze. Informațiile din graficul Bazi se pot folosi pentru a crește performanța la locul de muncă, îmbunătățirea relațiilor cu superiorii sau subordonații, depășirea slăbiciunilor, consolidarea relațiilor cu partenerul, părinții sau copiii, maximizarea talentelor și potențialului și luarea de decizii în cunoștință de cauză pe baza previziunilor ciclului său de noroc care urmează, profitarea de oportunități. De asemenea, putem obține informații despre condițiile fizice și posibile afecțiuni ale sănătății.

Fiecare persoană în viața ei, are un moment, acel punct din viață când totul este așa cum trebuie. Puteți lăsa acel moment să treacă sau puteți profita de el. Ce se întâmplă dacă v-a trecut deja? Atunci vă mulțumiți cu ce este în farfurie acum și profitați la maxim de asta. Să te plângi sau să-ți pară rău pentru tine nu te duce nicăieri. Făcând ceva, cel puțin, înseamnă că ai depus un efort. Puterea este în mâinile tale. Poți să-ți plângi soarta sau poți continua cu planul de a-ți realiza obiectivele, modificate desigur, la circumstanțele și situația din diagrama ta și străduindu-te să fii cel mai bun care poți fi. Când te confrunți cu o situație, există întotdeauna opțiuni disponibile. Alegerea este a ta. Lumea nu are loc pentru învinși astăzi. Dar a fi câștigător nu este despre a trece primul linia de sosire sau de a fi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă. Să fii învingător înseamnă să îți trăiești viața conform condițiilor tale și fiind pe scaunul șoferului, nu să dai indicații din spate. Este să înțelegi cine ești, fiind confortabil cu cine ești și să atingi fericirea.

Feng Shui  înseamnă a trăi în armonie cu mediul înconjurător, este o ştiinţă cu multe instrumente diferite. Aceeasi casă sau acelaşi birou pot fi studiate din diverse perspective, folosind metode diferite de investigaţie. Haideţi să vedem felul în care formele de relief corespunzătoare cele patru zeităţi cereşti venerate de chinezi ne pot oferi protecţie şi siguranţă.

Toate culturile antice se închinau cerurilor şi îşi închipuiau zeii, păzitorii sub forma unor fiinţe celeste care în general erau reprezentate sub forma unor animale şi care erau venerate pentru a dobândi protecţie. Cultura chineză de astăzi s-a dezvoltat pornind de la cultul a patru zeităţi cereşti: pasărea purpurie, dragonul azuriu, broasca ţestoasă neagră şi tigrul alb. Lucrarea Zhangshu, descrie cum poate fi localizată ”vizuina dragonului” – locul unde se adună Qi-ul, locul cel mai favorabil pentru a construi o casă sau pentru a-i îngropa pe cei morţi. Găsirea ”vizuinii dragonului” , o metaforă a locului unde se acumulează Qi-ul pozitiv, este principalul scop al Şcolii Formelor.

Imaginaţi-vă că vizuina dragonului este un fotoliu. Tigrul şi dragonul reprezintă braţele, ţestoasa speteaza, iar pasărea este suportul pentru picoare. Imaginaţi-vă că sunteţi aşezaţi în fotoliu şi priviţi în direcţia săgeţii. Puteţi înţelege semnificaţia acestor animale interpretându-le din punct de vedere psihologic, imaginându-vă mereu că vă înconjoară. Sistemul nervos este conştient că din câmpul nostru vizual sunt excluse mişcările şi obiectele din spate. Aşadar, la spate suntem vulnerabili şi ne dorim sprijin şi protecţie. Aici ne dorim carapacea puternică a ţestoasei. Cum v-aţi simţi dacă fotoliului i-ar lipsi braţul drept sau cel stâng? Dezechilibrat? Inconfortabil? Partea dreaptă este locul tigrului, animal ce posedă o mare forţă, dar şi capacitatea unei violenţe descătuşate. Această energie trebuie controlată cu grijă, păstrând obiectele cât mai aproape de pământ. La stânga se află dragonul care este înţelept, are vederi largi, este stabil, simbolizând dorinţa noastră de a avea o minte deschisă. Această latură trebuie să fie mai înaltă decât cea a tigrului. În  Feng Shui, dragonul şi tigrul protejează vizuina, aşa cum braţele fotoliului ne protejează trupul. Atunci când privim înainte vrem o privelişte clară, neobstrucţionată. Pasărea purpurie nu oferă protecţie propriu-zisă, ea joacă mai degrabă rolul unui baraj în faţa forşelor exterioare. Fenixul este pasărea inspiraţiei perpetue şi vrem ca acest sentiment să se extindă cât mai mult.

Câteva aplicaţii practice ale acestui model sunt: alegerea poziţiei optime de şezut, mâncat, dormit sau lucrat, evaluarea impactului psihologic al mobilei, stabilirea unor locaţii sigure într-un cadru social.

Recunoaşteţi senzaţiile şi perturbările subtile provocate de lipsa animalelor?

Stând în mijlocul camerei, cu spatele expus, simţim jenă, disconfort, un uşor curent la ceafă. Când ne alegem scaunul, ne alegem baza. Trebuie să ne gândim la el ca la casa noastră, el ne oferă sprijin atât cât îl ocupăm. Când ne aşezăm pe un taburet suntem expuşi din toate părţile. Poate fi folosit pentru o întâlnire scurtă sau o vizită, dar nu e întâmplător că majoritatea oamenilor preferă să aibă ca loc de şezut obişnuit, permanent, un scaun mai solid, cu toate animalele prezente. Ne simţim mai siguri şi mai relaxaţi, protejaţi şi capabili să ne direcţionăm energia spre exterior, aspectul nostru creativ este liber să se manifeste datorită fenixului ce zboară în faţa noastră. Fiziologic, atunci când ne aşezăm mâinile pe braţele scaunelor, scade  presiunea exercitată de braţe asupra trunchiului, pieptul se mişcă mai liber şi respirăm mai uşor.

Noaptea trebuie să dormim bine, ne petrecem cam o treime din viaţă în pat. E important ca locaţia zonei de dormit să fie cât mai armoniaosă, protectoare şi pozitivă. Avem nevoie de o ţestoasă puternică la spatele capului, configuraşie adecvată a laturilor dragonului şi tigrului şi aspect fenix clar în faţă. Explicaţia folosirii ţestoasei ca simbol al spaţiului din spatele nostru se găseşte în puterea carapacei ţestoasei, casa extraordinar de puternică pe care o are mereu cu ea.

Timpul petrecut la birou este şi el o parte semnificativă din viaţa noastră. Putem folosi Feng Shui pentru a determina cea mai bună locaţie pentru masa de birou şi cea mai bună direcţie spre care să stăm cu faţa, poziţia cea mai bună de ocupat în sălile de şedinţă.

Cele mai joase forme de relief şi cursurile de apă sunt asociate cu pasărea purpurie de la sud. Pentru a pastra echilibrul, la nord se înalţă formele de relief semeţe ale ţestoasei negre. Înălţimile dragonului azuriu de la răsărit sunt compensate de de formele joase ale tigrului alb de la apus.

Dacă locuiţi pe un teren plan fără tigru sau dragon, asta nu înseamnă că veţi avea ghinion. Cele patru creaturi pot întruchipa şi clădiri, aceste structuri reprezentând dragonul şi tigrul. Dacă sunt amplasate corespunzător şi de dimensiuni potrivite, copacii, gardurile construite, tufişurile pot înlocui formele de relief şi clădirile.

Pe lângă punctele cardinale, formele de relief ale păsării, dragonului, tigrului şi ţestoasei sunt asociate cu anotimpurile, culorile celor cinci faze, energia de tip yin/yang.

Deşi cele patru creaturi corespund celor patru puncte cardinale, nu trebuie să fim atât de stricţi în evaluare. Să reţinem că, indiferent de orientarea magnetică, aşezarea cea mai favorabilă este cu ţestoasa in spate, dragonul în stânga, tigrul în dreapta şi fenixul în faţă.

Alegerea fațadei

Determinarea corectă a direcțiilor este esențială pentru succesul oricărui audit Feng Shui. Pe baza acestor direcții este determinată trigrama clădirii/apartamentului/biroului/magazinului.În primul rând trebuie determinată partea frontală a proprietății care contrar multor credințe nu trebuie să fie întotdeauna pe direcția ușii principale.

Dacă ne imaginăm clădirea ca pe o persoană așezată cu picioarele încrucișate care privește un peisaj, atunci ne putem face o impresie care este direcția de așezare, de sprijin și care este direcția frontală a clădirii.

Aceste două direcții sunt concepute ca direcțiile din care rezultă două ”Stele” diferite. Termenul ”Stele” folosit nu are nici o legătură cu stelele din astronomie. La aceste două Stele se face referire în moduri diferite. Steaua Frontală se mai numește Steaua Apei sau Steaua Banilor, iar Steaua Așezării se mai numește si Steaua Muntelui sau Steaua Oamenilor.

Steaua Apei se referă la partea frontală a clădirii analizate. În chineză termenul este Hsiang Hsing.

Steaua Muntelui corespunde părții din spate a clădirii analizate. Termenul chinezesc este caracterul chinezesc pentru munte, Shan Hsing sau Tsuo Hsing.

Aceste două Stele sunt asociate cu două dintre aspectele principale ale vieții. Steaua Muntelui este asociată familiei, relațiilor, sănătății și fertilității. Steaua Apei este asociată cu bogăția, finanțele și cariera.

La determinarea orientării unei clădiri trebuie luate în considerare multe aspecte, dar regula fundamentală este aceea ca direcția de așezare și direcția de frontală sunt întotdeauna opuse din punct de vedere magnetic. Orientarea clădirii trebuie ”simțită”. Pentru câteva momente putem trata clădirea ca pe o ființă și să ne întrebăm ”în ce direcție privește?” și ”unde este așezată?”. Multe clădiri sunt clare și adesea au ferestre sau uși mari (ca ochii) în partea frontală. Deși, în general, ușa principală se află pe latura frontală a casei, în unele cazuri ea nu reprezintă nici așezarea, nici partea frontală a clădirii respective. E important să nu fie confundată poziția ușii principale (care este importantă în alte tipuri de Feng Shui) cu direcția frontală din Metoda Stelelor Zburătoare Xuan Kong Fei Xing Feng Shui (metoda care noi o utilizăm).

Direcția frontală este direcția prin care intră maximul de energie yang. Partea clădirii care se confruntă cu cea mai mare cantitate de energie yang este partea frontală a clădirii, fiind prevăzut că energia poate intra prin uși și ferestre mari, intrări. Yang are o mișcare de expansiune, reprezintă principiul activ din natură, care se manifestă prin lumină, creștere și căldură. Mediul înconjurător din vecinătatea clădirii trebuie și el examinat pentru a afla direcția în care yang este predominant.

Separat de forma generală și structura clădirii trebuie considerată pentru a identifica partea frontală a clădirii din moment ce energia trece prin suprafețe mari mai ușor decât prin locuri mici. Trebuie identificată partea clădirii cu cele mai folosite intrări și cele mai multe ferestre. Dacă această latură este și expusă la maximul de energie yang din mediu, atunci aceasta va fi partea frontală. Multe clădiri sunt așa.

Dacă forma generală și expunerea clădirii și direcția maximului de energie yang din mediul înconjurător nu este aceeași, trebuie decisă direcția, care parte pare să fie cel mai mult expusă și deschisă la energia exterioară.

De asemenea este importantă și ușurința cu care energia este răspândită în clădire.

Determinarea direcției frontale a unei clădiri sau a unei părți din ea, cum ar fi un apartament, un magazin sau un birou, depinde de următorii factori:

 • direcția în care mediul exterior este predominant yang în natură;
 • expunerea clădirii sau a unei părți din ea la mediul exterior;
 • structura internă a clădirii sau părții din clădire care permite energiei yang să se răspândească în toate sectoarele ei.

Determinarea părții frontale a unei părți dintr-o clădire, cum ar fi un apartament, birou, magazin, etc. depinde de modalitatea prin care energia intră acolo. Trebuie aflat dacă energia intră prin direcția părții frontale a clădirii sau dacă energia intră pe o altă direcție decât cea a părții frontale. Dacă în apartament energia intră prin mai mult de o direcție (de exemplu direcția părții frontale) trebuie aflat în ce direcție e energia predominantă.

Determinarea celor două direcții poate fi o sarcină provocatoare și presupune atenție, o bună cunoaștere a fundamentelor și experiență.

 

Cum mă poate ajuta Feng Shui?

Qi (chi) este forța care stă la baza a tot ce există, este câmpul de informație și energie care ne leagă de oamenii din jurul nostru și de mediul în care trăim. Dacă nu strunim în mod adecvat și eficient această energie, potențialul nostru se risipește. Dacă echilibrăm qi-ul din spațiul în care lucrați sau în care trăiți, dumneavoastră vă veți bucura de o sănătate mai bună, de prosperitate și de relații armonioase cu cei din jur.

Practica Feng Shui vă poate fi de folos în mai multe moduri, iată câteva dintre ele :

 • Identificarea celui mai bun spațiu pentru construcție dintr-o serie de opțiuni pe care le aveți. Este necesar să avem clarificată destinația spațiului (ce se va construi pe el), principalele probleme de optimizat și proprietarii
 • Proiectarea Feng Shui a clădirii împreună cu arhitectul dvs.
 • Amenajarea Feng Shui a spațiului exterior (este foarte importantă deoarece va defini ce energie intră în clădire pe ușa principală).
 • Amenajarea Feng Shui a interiorului (indiferent dacă s-a făcut sau nu proiectarea clădirii). Dacă aceasta din urmă nu s-a făcut, rezultatele pot fi acceptabile alteori pot fi minime sau în cazuri extreme putem sugera mutarea din clădire sau reamenajări majore – în funcție de situație).
 • Suportul în cumpărarea unei case optime sau apartament. În acest caz rezultatele sunt în general mult mai slabe decât la proiectarea clădirii
 • Achiziția unei case reprezintă cea mai mare investiție, pe care de cele mai multe ori o facem o singură dată în viață. Este foarte greu să o alegem pe cea mai potrivită și se întâmplă ca mai târziu, după ce ne mutam, să ne dam seama că pur și simplu nu ne simțim bine și atunci avem două alternative: să ne obișnuim în noua casă sau să o schimbăm. Nu e puțin probabil că, indiferent ce decizie am lua după un timp să ajungem în același punct.

Ei bine, chinezii au descoperit arta Feng Shui încă de acum 6000. În baza unor calcule laborioase se poate determina terenul cel mai potrivit pentru construcția unei case, proiectul cel mai potrivit și bineînțeles, detaliile finale de amenajare a casei: culori, forme, materiale utilizate. Nu exista rețete predefinite pentru acest lucru, ci elemente calculate și personalizate individual, luând în calcul fiecare membru al familiei dvs. în parte. Exista 216 tipuri de case și doar câteva vă sunt potrivite.

 • Pentru a vinde o proprietate
 • Îmbunătățirea sănătății
 • Pentru a fi mai motivați
 • Pentru a dormi mai bine
 • Pentru a vă simți mai confortabil acasă sau la birou
 • Pentru a crește prosperitatea firmei, a îmbunătăți relațiile de afaceri și între angajați
 • Evitarea influențelor sau a proceselor dăunătoare
 • Evitarea accidentelor
 • Creerea unor relații mai armonioase în familie și/sau la locul de muncă
 • Pentru a avea mai multa creativitate
 • Pentru a vă simți mai stăpân pe situație.

Sunt două tipuri de clienți: cei care caută remedii pentru situații disperate și cei care caută un avantaj: își doresc condiții mai bune de viață și/sau de muncă.

Cel mai bun moment pentru a solicita o consultanță Feng Shui este atunci când simțiți că viața, afacerea, profesia sau starea generală a dvs. sau a familiei necesită o îmbunatățire, o schimbare de direcție. Pe lângă faptul că vă permite să îmbunătățiți numeroase aspecte ale vieții dumneavoastră, Feng Shui vă va ajuta să vă înțelegeți pe dumneavoastră înșivă!

Faptul că faceți apel la Feng Shui pentru a vă îmbunătăți situația este o dovadă a faptului că aveți o minte deschisă, că sunteți pregătiți să faceți un salt către tărâmul invizibil, aflat dincolo de cele cinci simțuri.

 

 

 

Ce nu este Feng Shui?

Feng Shui nu este o superstiție, o filozofie sau o religie și nici nu se bazează pe o religie, nu este vrăjitorie, nu oferă un panaceu universal, nu este arta decorării locuinței.

Tradiția Feng Shui este, din nefericire, plină de o mulțime de concepții greșite. Întru-un fel, stilul de gândire occidental a dus la apariția falselor școli de Feng Shui.

Cei care au înființat școala Sectei Negre (Tehnica budistă tantrică de Feng Shui a Sectei Pălăriei Negre) și școala Aspirațiilor de viață au înțeles ca occidentalii preferă lucrurile clare, nevoia de a fragmenta si de a eticheta lucrurile. Aceste școli cu scopuri comerciale (denumite și școli ’’moderne’’ sau ’’occidentale’’ de Feng Shui), împart locuința în opt secțiuni („aspirații de viață’’) : carieră, nivel intelectual, familie, bogăție, faimă, căsătorie, copii și oameni care pot fi de ajutor; determinând orientarea lor în funcție de ușa de la intrare. Ei asociază fiecare dintre cele cinci faze ale qi-ului cu o anumită direcție. Ei consideră că focul activează sectorul faimei, pământul activează sectorul nivelului intelectual, metalul activează sectorul copiilor si al oamenilor care pot fi de ajutor, apa activează sectorul carierei, lemnul pe cel al bogăției și al faimei. Un alt atribut al școlilor false de Feng Shui este folosirea de ,,remedii’’ cum ar fi cristale, oglinzi, statuete de elefanți, broaște, pisici și alte obiecte și decorațiuni chinezești pentru a activa cele opt sectoare.

Sistemul clasic de Feng Shui pe care noi îl promovăm reprezintă studiul qi-ului, iar acestei forțe nu-i putem da comenzi. Feng Shui reprezintă arta și știința  de a analiza forțele naturii din locul în care trăiți și din mediul înconjurător, cu scopul de a le stimula influențele pozitive.

Ce este Feng Shui?

Se discută foarte mult despre Feng Shui. Există foarte multă informaţie pe Internet şi totodată foarte multe cărţi apărute în ultimii ani. De asemenea foarte multe magazine care comercializează produse Feng Shui. Foarte bine, dar ce este totuşi acest Feng Shui?

Dacă dorim să traducem din chineză, Feng înseamnă apă, iar Shui înseamnă vânt, deci traducerea ar fi apă și vânt. Alăturat avem cele doua ideograme chinezeşti pentru Feng (apă) – sus şi Shui (vânt) – jos. Totuşi de ce această asociere? Răspunsul este că cele două forţe, apa şi vântul, sunt cele care creează, respectiv distrug energia Qi.

(mai mult…)

Cele opt trigrame

Se spune că legendarul rege şi înţelept  Fu Xi, în jurul anului 4500 î.H., a împărţit forţele naturii în două categorii: cele care sunt în mişcare puternică, agresivă (active) şi cele care nu se mişcă, care sunt liniştite, pasive (inactive). El a folosit o linie dreaptă, continuă pentru a reprezenta mişcarea  (yang) şi o linie întreruptă pentru a reprezenta inactivitatea  (yin). Aceasta este originea principiilor Yin şi Yang. Cele două principii sunt opuse şi complementare, sunt inseparabile. Împreună, yin şi yang reprezintă legea naturii: schimbarea neîncetată. Simbolul Tai-Chi este rotund şi ilustrează eterna interacţiune dintre yin şi yang. Figura rotundă ar trebui văzută tridimensională sau sferică deoarece Universul există şi co-există în acelaşi timp în planuri diferite.

Interacţiunea dintre yin (principiul feminin) şi yang (principiul masculin) a dat naştere la patru urmaşi prin adăugarea liniei yin sau yang de sus. Cele patru bigrame reprezintă ordinea Universului. Reprezintă cele patru anotimpuri, cele patru direcţii cardinale (N, S, E, V), stadiile vieţii (naşterea, bătrâneţea, boala şi moartea).

Adăugând în partea de sus a bigramelor câte o linie yin şi yang, iau naştere cele opt trigrame (simboluri formate din câte trei linii orizontale care pot fi continue sau întrerupte ), care reprezintă numărul maxim de combinaţii yang/yin luate câte trei. Ele reprezintă etapele prin care trec toate fenomenele din natură şi din lumea umană.

Simbolurile rezultate au fost denumite cer, lac, foc tunet, vânt, apă, munte şi pământ. Cele opt trigrame sunt aşezate într-o anumită succesiune, cerul în partea de sus, în sud şi cu pământul în partea de jos, în nord. Această aranjare a celor opt trigrame simbolizează fenomenele naturale sau forţele naturii. Din acest motiv se consideră că au rol de protecţie. Există două aranjamente ale trigramelor, care poată denumirile de anterior Creaţiei şi cel ulterior Creației. Astfel aranjarea celor opt trigrame a fost refăcută pentru a reflecta schimbarea elementelor în cele patru anotimpuri. Tunetul şi vântul au fost puse în est şi sud-vest, deoarece corespund fazei lemn care reprezintă primăvara. Focul a fost plasat în sud pentru a simboliza vara, trigramele corespunzătoare elementului metal – lacul şi cerul – în vest şi nord-vest pentru a simboliza toamna, respectiv pământul şi muntele corespunzătoare elementului pământ au fost aşezate în părţi opuse, una în sud-vest, iar cealaltă în nord-est – aceasta fiind linia centrală din Taiji, care reflectă importanţa pământului pe tot parcursul anului.

Tipuri de Qi

Există trei tipuri de Qi, trei forţe primare care susţin întreaga Creaţie: al Cerului, al Pământului şi cel Omenesc. Toate trei trebuie să fie în echilibru separat și împreună. (mai mult…)

YIN și YANG

Conceptele de Yin şi Yang stau de fapt la baza întregii metafizici chineze. Sunt principii opuse, dar complementare şi atemporale, fiind fundamentale în gândirea chineză şi cuprinse în unitatea Taiji-ului.

(mai mult…)

Teoria celor cinci elemente

În mod corect este folosit termenul „cele cinci faze” şi se referă la lemn, foc, pământ, metal şi apă. Se numesc faze pentru că e vorba de o transformare continuă din unul în celalalt și de asemenea o interacțiune între cele existente simultan într-un anumit context.

(mai mult…)

Energia Qi

Qi-ul este un concept greu de definit care desemnează energia sau principiul de viaţă ce animă lumea şi penetrează toate manifestările şi componentele ei vizibile sau invizibile, pe care le reglează şi a căror activitate o coordonează. Qi reprezintă chintesenţa care stă la baza tuturor lucrurilor, este “substanţa” sau forţa care cuprinde totul, care permite manifestarea întregii Creaţii şi care unifică esenţele energiilor cerului, ale pământului, împreună cu acelea umane.

Qi-ul are foarte multe semnificaţii: este aerul pe care îl respirăm, este câmpul magnetic al Pământului, radiaţia cosmică, lumina Soarelui, este spiritul nostru şi poate reprezenta şi norocul. Această forţă ne guvernează sănătatea, bunăstarea şi fericirea.

Scopul Feng Shui este de a amplifica aspectele pozitive ale Qi-ului şi de a le minimiza pe cele negative, de a identifica, controla şi direcţiona Qi-ul pentru beneficiul fiinţelor umane.

Fritjof Capra defineşte Qi-ul în legătură cu câmpul cuantic în cartea sa “The Tao of Physics” astfel: “Similar câmpului cuantic, Qi-ul este o formă de materie imperceptibilă care este prezentă în tot spaţiul şi care se poate condensa în obiecte materiale solide, dar care poate de asemenea să conţină interacţiunile dintre obiectele solide sub formă de unde.”

Qi-ul este structurat pe mai multe nivele. Două dintre acestea ar fi Qi-ul fizic, mai grosier şi Qi-ul metafizic, de esenţă mai subtilă. Qi-ul se află în continuă mişcare şi într-un proces permanent de transformare. El se mişcă repede sau încet, intră în adâncime sau iese la suprafaţă, urcă sau coboară. El conduce vântul (Feng) şi este conţinut de apă (Shui) a cărei curgere o controlează. Nu putem evita influenţa Qi-ului, trebuie să ştim să îl folosim şi să îl direcţionăm acolo unde ne este necesar.

Conceptul de Qi nu este străin altor culturi, doar că sunt folosite alte terminologii: Ki la japonezi, Prana la hinduşi, Pneuma la greci, Ankh la egipteni, Ruah la evrei şi nu în ultimul rând manifestarea Sfântului Duh la creştini.

Într-o casă sau într-o încăpere Qi-ul trebuie sa curgă liber, să nu fie blocat sau obstrucţionat şi de acest lucru se ocupă Feng Shui.

Busola Luo Pan

Luo Pan-ul este busola folosită pentru orice expertiză Feng Shui. A fost inventat în perioada Împăratului Galben în jurul anului 2700 î. H. Inițial a fost folosită pentru determinarea direcțiilor și pentru navigație, apoi a început să fie utilizată pentru evaluarea Feng Shui. Pe parcurs au apărut modificări aduse de diferiți maeștri, care au înființat diferite școli Feng Shui și actualmente există o mare diversitate de busole Luo Pan. Cele mai importante școli sunt actualmente două: San Yuan (școala celor trei perioade) și respectiv San He (școala celor trei armonii), fiecare folosind un Luo Pan distinct.

(mai mult…)

SUS
Translate »