AȚI UITAT CONTUL SAU PAROLA?

Alegerea fațadei

Determinarea corectă a direcțiilor este esențială pentru succesul oricărui audit Feng Shui. Pe baza acestor direcții este determinată trigrama clădirii/apartamentului/biroului/magazinului.În primul rând trebuie determinată partea frontală a proprietății care contrar multor credințe nu trebuie să fie întotdeauna pe direcția ușii principale.

Dacă ne imaginăm clădirea ca pe o persoană așezată cu picioarele încrucișate care privește un peisaj, atunci ne putem face o impresie care este direcția de așezare, de sprijin și care este direcția frontală a clădirii.

Aceste două direcții sunt concepute ca direcțiile din care rezultă două ”Stele” diferite. Termenul ”Stele” folosit nu are nici o legătură cu stelele din astronomie. La aceste două Stele se face referire în moduri diferite. Steaua Frontală se mai numește Steaua Apei sau Steaua Banilor, iar Steaua Așezării se mai numește si Steaua Muntelui sau Steaua Oamenilor.

Steaua Apei se referă la partea frontală a clădirii analizate. În chineză termenul este Hsiang Hsing.

Steaua Muntelui corespunde părții din spate a clădirii analizate. Termenul chinezesc este caracterul chinezesc pentru munte, Shan Hsing sau Tsuo Hsing.

Aceste două Stele sunt asociate cu două dintre aspectele principale ale vieții. Steaua Muntelui este asociată familiei, relațiilor, sănătății și fertilității. Steaua Apei este asociată cu bogăția, finanțele și cariera.

La determinarea orientării unei clădiri trebuie luate în considerare multe aspecte, dar regula fundamentală este aceea ca direcția de așezare și direcția de frontală sunt întotdeauna opuse din punct de vedere magnetic. Orientarea clădirii trebuie ”simțită”. Pentru câteva momente putem trata clădirea ca pe o ființă și să ne întrebăm ”în ce direcție privește?” și ”unde este așezată?”. Multe clădiri sunt clare și adesea au ferestre sau uși mari (ca ochii) în partea frontală. Deși, în general, ușa principală se află pe latura frontală a casei, în unele cazuri ea nu reprezintă nici așezarea, nici partea frontală a clădirii respective. E important să nu fie confundată poziția ușii principale (care este importantă în alte tipuri de Feng Shui) cu direcția frontală din Metoda Stelelor Zburătoare Xuan Kong Fei Xing Feng Shui (metoda care noi o utilizăm).

Direcția frontală este direcția prin care intră maximul de energie yang. Partea clădirii care se confruntă cu cea mai mare cantitate de energie yang este partea frontală a clădirii, fiind prevăzut că energia poate intra prin uși și ferestre mari, intrări. Yang are o mișcare de expansiune, reprezintă principiul activ din natură, care se manifestă prin lumină, creștere și căldură. Mediul înconjurător din vecinătatea clădirii trebuie și el examinat pentru a afla direcția în care yang este predominant.

Separat de forma generală și structura clădirii trebuie considerată pentru a identifica partea frontală a clădirii din moment ce energia trece prin suprafețe mari mai ușor decât prin locuri mici. Trebuie identificată partea clădirii cu cele mai folosite intrări și cele mai multe ferestre. Dacă această latură este și expusă la maximul de energie yang din mediu, atunci aceasta va fi partea frontală. Multe clădiri sunt așa.

Dacă forma generală și expunerea clădirii și direcția maximului de energie yang din mediul înconjurător nu este aceeași, trebuie decisă direcția, care parte pare să fie cel mai mult expusă și deschisă la energia exterioară.

De asemenea este importantă și ușurința cu care energia este răspândită în clădire.

Determinarea direcției frontale a unei clădiri sau a unei părți din ea, cum ar fi un apartament, un magazin sau un birou, depinde de următorii factori:

 • direcția în care mediul exterior este predominant yang în natură;
 • expunerea clădirii sau a unei părți din ea la mediul exterior;
 • structura internă a clădirii sau părții din clădire care permite energiei yang să se răspândească în toate sectoarele ei.

Determinarea părții frontale a unei părți dintr-o clădire, cum ar fi un apartament, birou, magazin, etc. depinde de modalitatea prin care energia intră acolo. Trebuie aflat dacă energia intră prin direcția părții frontale a clădirii sau dacă energia intră pe o altă direcție decât cea a părții frontale. Dacă în apartament energia intră prin mai mult de o direcție (de exemplu direcția părții frontale) trebuie aflat în ce direcție e energia predominantă.

Determinarea celor două direcții poate fi o sarcină provocatoare și presupune atenție, o bună cunoaștere a fundamentelor și experiență.

 

Cum mă poate ajuta Feng Shui?

Qi (chi) este forța care stă la baza a tot ce există, este câmpul de informație și energie care ne leagă de oamenii din jurul nostru și de mediul în care trăim. Dacă nu strunim în mod adecvat și eficient această energie, potențialul nostru se risipește. Dacă echilibrăm qi-ul din spațiul în care lucrați sau în care trăiți, dumneavoastră vă veți bucura de o sănătate mai bună, de prosperitate și de relații armonioase cu cei din jur.

Practica Feng Shui vă poate fi de folos în mai multe moduri, iată câteva dintre ele :

 • Identificarea celui mai bun spațiu pentru construcție dintr-o serie de opțiuni pe care le aveți. Este necesar să avem clarificată destinația spațiului (ce se va construi pe el), principalele probleme de optimizat și proprietarii
 • Proiectarea Feng Shui a clădirii împreună cu arhitectul dvs.
 • Amenajarea Feng Shui a spațiului exterior (este foarte importantă deoarece va defini ce energie intră în clădire pe ușa principală).
 • Amenajarea Feng Shui a interiorului (indiferent dacă s-a făcut sau nu proiectarea clădirii). Dacă aceasta din urmă nu s-a făcut, rezultatele pot fi acceptabile alteori pot fi minime sau în cazuri extreme putem sugera mutarea din clădire sau reamenajări majore – în funcție de situație).
 • Suportul în cumpărarea unei case optime sau apartament. În acest caz rezultatele sunt în general mult mai slabe decât la proiectarea clădirii
 • Achiziția unei case reprezintă cea mai mare investiție, pe care de cele mai multe ori o facem o singură dată în viață. Este foarte greu să o alegem pe cea mai potrivită și se întâmplă ca mai târziu, după ce ne mutam, să ne dam seama că pur și simplu nu ne simțim bine și atunci avem două alternative: să ne obișnuim în noua casă sau să o schimbăm. Nu e puțin probabil că, indiferent ce decizie am lua după un timp să ajungem în același punct.

Ei bine, chinezii au descoperit arta Feng Shui încă de acum 6000. În baza unor calcule laborioase se poate determina terenul cel mai potrivit pentru construcția unei case, proiectul cel mai potrivit și bineînțeles, detaliile finale de amenajare a casei: culori, forme, materiale utilizate. Nu exista rețete predefinite pentru acest lucru, ci elemente calculate și personalizate individual, luând în calcul fiecare membru al familiei dvs. în parte. Exista 216 tipuri de case și doar câteva vă sunt potrivite.

 • Pentru a vinde o proprietate
 • Îmbunătățirea sănătății
 • Pentru a fi mai motivați
 • Pentru a dormi mai bine
 • Pentru a vă simți mai confortabil acasă sau la birou
 • Pentru a crește prosperitatea firmei, a îmbunătăți relațiile de afaceri și între angajați
 • Evitarea influențelor sau a proceselor dăunătoare
 • Evitarea accidentelor
 • Creerea unor relații mai armonioase în familie și/sau la locul de muncă
 • Pentru a avea mai multa creativitate
 • Pentru a vă simți mai stăpân pe situație.

Sunt două tipuri de clienți: cei care caută remedii pentru situații disperate și cei care caută un avantaj: își doresc condiții mai bune de viață și/sau de muncă.

Cel mai bun moment pentru a solicita o consultanță Feng Shui este atunci când simțiți că viața, afacerea, profesia sau starea generală a dvs. sau a familiei necesită o îmbunatățire, o schimbare de direcție. Pe lângă faptul că vă permite să îmbunătățiți numeroase aspecte ale vieții dumneavoastră, Feng Shui vă va ajuta să vă înțelegeți pe dumneavoastră înșivă!

Faptul că faceți apel la Feng Shui pentru a vă îmbunătăți situația este o dovadă a faptului că aveți o minte deschisă, că sunteți pregătiți să faceți un salt către tărâmul invizibil, aflat dincolo de cele cinci simțuri.

 

 

 

Ce nu este Feng Shui?

Feng Shui nu este o superstiție, o filozofie sau o religie și nici nu se bazează pe o religie, nu este vrăjitorie, nu oferă un panaceu universal, nu este arta decorării locuinței.

Tradiția Feng Shui este, din nefericire, plină de o mulțime de concepții greșite. Întru-un fel, stilul de gândire occidental a dus la apariția falselor școli de Feng Shui.

Cei care au înființat școala Sectei Negre (Tehnica budistă tantrică de Feng Shui a Sectei Pălăriei Negre) și școala Aspirațiilor de viață au înțeles ca occidentalii preferă lucrurile clare, nevoia de a fragmenta si de a eticheta lucrurile. Aceste școli cu scopuri comerciale (denumite și școli ’’moderne’’ sau ’’occidentale’’ de Feng Shui), împart locuința în opt secțiuni („aspirații de viață’’) : carieră, nivel intelectual, familie, bogăție, faimă, căsătorie, copii și oameni care pot fi de ajutor; determinând orientarea lor în funcție de ușa de la intrare. Ei asociază fiecare dintre cele cinci faze ale qi-ului cu o anumită direcție. Ei consideră că focul activează sectorul faimei, pământul activează sectorul nivelului intelectual, metalul activează sectorul copiilor si al oamenilor care pot fi de ajutor, apa activează sectorul carierei, lemnul pe cel al bogăției și al faimei. Un alt atribut al școlilor false de Feng Shui este folosirea de ,,remedii’’ cum ar fi cristale, oglinzi, statuete de elefanți, broaște, pisici și alte obiecte și decorațiuni chinezești pentru a activa cele opt sectoare.

Sistemul clasic de Feng Shui pe care noi îl promovăm reprezintă studiul qi-ului, iar acestei forțe nu-i putem da comenzi. Feng Shui reprezintă arta și știința  de a analiza forțele naturii din locul în care trăiți și din mediul înconjurător, cu scopul de a le stimula influențele pozitive.

Ce este Feng Shui?

Se discută foarte mult despre Feng Shui. Există foarte multă informaţie pe Internet şi totodată foarte multe cărţi apărute în ultimii ani. De asemenea foarte multe magazine care comercializează produse Feng Shui. Foarte bine, dar ce este totuşi acest Feng Shui?

Dacă dorim să traducem din chineză, Feng înseamnă apă, iar Shui înseamnă vânt, deci traducerea ar fi apă și vânt. Alăturat avem cele doua ideograme chinezeşti pentru Feng (apă) – sus şi Shui (vânt) – jos. Totuşi de ce această asociere? Răspunsul este că cele două forţe, apa şi vântul, sunt cele care creează, respectiv distrug energia Qi.

(mai mult…)

Cele opt trigrame

Se spune că legendarul rege şi înţelept  Fu Xi, în jurul anului 4500 î.H., a împărţit forţele naturii în două categorii: cele care sunt în mişcare puternică, agresivă (active) şi cele care nu se mişcă, care sunt liniştite, pasive (inactive). El a folosit o linie dreaptă, continuă pentru a reprezenta mişcarea  (yang) şi o linie întreruptă pentru a reprezenta inactivitatea  (yin). Aceasta este originea principiilor Yin şi Yang. Cele două principii sunt opuse şi complementare, sunt inseparabile. Împreună, yin şi yang reprezintă legea naturii: schimbarea neîncetată. Simbolul Tai-Chi este rotund şi ilustrează eterna interacţiune dintre yin şi yang. Figura rotundă ar trebui văzută tridimensională sau sferică deoarece Universul există şi co-există în acelaşi timp în planuri diferite.

Interacţiunea dintre yin (principiul feminin) şi yang (principiul masculin) a dat naştere la patru urmaşi prin adăugarea liniei yin sau yang de sus. Cele patru bigrame reprezintă ordinea Universului. Reprezintă cele patru anotimpuri, cele patru direcţii cardinale (N, S, E, V), stadiile vieţii (naşterea, bătrâneţea, boala şi moartea).

Adăugând în partea de sus a bigramelor câte o linie yin şi yang, iau naştere cele opt trigrame (simboluri formate din câte trei linii orizontale care pot fi continue sau întrerupte ), care reprezintă numărul maxim de combinaţii yang/yin luate câte trei. Ele reprezintă etapele prin care trec toate fenomenele din natură şi din lumea umană.

Simbolurile rezultate au fost denumite cer, lac, foc tunet, vânt, apă, munte şi pământ. Cele opt trigrame sunt aşezate într-o anumită succesiune, cerul în partea de sus, în sud şi cu pământul în partea de jos, în nord. Această aranjare a celor opt trigrame simbolizează fenomenele naturale sau forţele naturii. Din acest motiv se consideră că au rol de protecţie. Există două aranjamente ale trigramelor, care poată denumirile de anterior Creaţiei şi cel ulterior Creației. Astfel aranjarea celor opt trigrame a fost refăcută pentru a reflecta schimbarea elementelor în cele patru anotimpuri. Tunetul şi vântul au fost puse în est şi sud-vest, deoarece corespund fazei lemn care reprezintă primăvara. Focul a fost plasat în sud pentru a simboliza vara, trigramele corespunzătoare elementului metal – lacul şi cerul – în vest şi nord-vest pentru a simboliza toamna, respectiv pământul şi muntele corespunzătoare elementului pământ au fost aşezate în părţi opuse, una în sud-vest, iar cealaltă în nord-est – aceasta fiind linia centrală din Taiji, care reflectă importanţa pământului pe tot parcursul anului.

Tipuri de Qi

Există trei tipuri de Qi, trei forţe primare care susţin întreaga Creaţie: al Cerului, al Pământului şi cel Omenesc. Toate trei trebuie să fie în echilibru separat și împreună. (mai mult…)

YIN și YANG

Conceptele de Yin şi Yang stau de fapt la baza întregii metafizici chineze. Sunt principii opuse, dar complementare şi atemporale, fiind fundamentale în gândirea chineză şi cuprinse în unitatea Taiji-ului.

(mai mult…)

Teoria celor cinci elemente

În mod corect este folosit termenul „cele cinci faze” şi se referă la lemn, foc, pământ, metal şi apă. Se numesc faze pentru că e vorba de o transformare continuă din unul în celalalt și de asemenea o interacțiune între cele existente simultan într-un anumit context.

(mai mult…)

Energia Qi

Qi-ul este un concept greu de definit care desemnează energia sau principiul de viaţă ce animă lumea şi penetrează toate manifestările şi componentele ei vizibile sau invizibile, pe care le reglează şi a căror activitate o coordonează. Qi reprezintă chintesenţa care stă la baza tuturor lucrurilor, este “substanţa” sau forţa care cuprinde totul, care permite manifestarea întregii Creaţii şi care unifică esenţele energiilor cerului, ale pământului, împreună cu acelea umane.

Qi-ul are foarte multe semnificaţii: este aerul pe care îl respirăm, este câmpul magnetic al Pământului, radiaţia cosmică, lumina Soarelui, este spiritul nostru şi poate reprezenta şi norocul. Această forţă ne guvernează sănătatea, bunăstarea şi fericirea.

Scopul Feng Shui este de a amplifica aspectele pozitive ale Qi-ului şi de a le minimiza pe cele negative, de a identifica, controla şi direcţiona Qi-ul pentru beneficiul fiinţelor umane.

Fritjof Capra defineşte Qi-ul în legătură cu câmpul cuantic în cartea sa “The Tao of Physics” astfel: “Similar câmpului cuantic, Qi-ul este o formă de materie imperceptibilă care este prezentă în tot spaţiul şi care se poate condensa în obiecte materiale solide, dar care poate de asemenea să conţină interacţiunile dintre obiectele solide sub formă de unde.”

Qi-ul este structurat pe mai multe nivele. Două dintre acestea ar fi Qi-ul fizic, mai grosier şi Qi-ul metafizic, de esenţă mai subtilă. Qi-ul se află în continuă mişcare şi într-un proces permanent de transformare. El se mişcă repede sau încet, intră în adâncime sau iese la suprafaţă, urcă sau coboară. El conduce vântul (Feng) şi este conţinut de apă (Shui) a cărei curgere o controlează. Nu putem evita influenţa Qi-ului, trebuie să ştim să îl folosim şi să îl direcţionăm acolo unde ne este necesar.

Conceptul de Qi nu este străin altor culturi, doar că sunt folosite alte terminologii: Ki la japonezi, Prana la hinduşi, Pneuma la greci, Ankh la egipteni, Ruah la evrei şi nu în ultimul rând manifestarea Sfântului Duh la creştini.

Într-o casă sau într-o încăpere Qi-ul trebuie sa curgă liber, să nu fie blocat sau obstrucţionat şi de acest lucru se ocupă Feng Shui.

Busola Luo Pan

Luo Pan-ul este busola folosită pentru orice expertiză Feng Shui. A fost inventat în perioada Împăratului Galben în jurul anului 2700 î. H. Inițial a fost folosită pentru determinarea direcțiilor și pentru navigație, apoi a început să fie utilizată pentru evaluarea Feng Shui. Pe parcurs au apărut modificări aduse de diferiți maeștri, care au înființat diferite școli Feng Shui și actualmente există o mare diversitate de busole Luo Pan. Cele mai importante școli sunt actualmente două: San Yuan (școala celor trei perioade) și respectiv San He (școala celor trei armonii), fiecare folosind un Luo Pan distinct.

(mai mult…)

Xuan Kong Feng Shui

Xuang Kong înseamnă Școala Stelelor Zburătoare și este cea mai veche și autentică școală de Feng Shui. Are două componente Xuan Kong Fey Xing (sistemul stelelor zburătoare) și Xuan Kong Da Gua (metoda celor 64 de hexagrame). Un alt sistem autentic și la fel de vechi este Pa Chai, cunoscut și ca sistemul celor 8 Case sau sistemul Est-Vest, care însă .

Se pornește de la Diagrama Lo Shu, care se spune că a fost descoperită în vechime în perioada Xia Tu pe carapacea unei broaște țestoase gigantice și de la Diagrama He Tu despre care legenda spune că era desenată pe spatele unui cal cu cap de dragon.

(mai mult…)

SUS